Sikring av barn i fly

Publisert 15.10.2013

Oppdatert 03.03.2014

Statistikk


Vil du at barnet ditt skal sitte like godt sikret i flyet, som i bilen? Idag er det vanlig å tenke nøye gjennom sikring av barn i bil, men sikring av barn ombord i fly er kanskje noe du ikke har tenkt så mye på..


Vanlig praksis idag er at barn under 2 år sitter på fanget til foreldrene med såkalte "loop-belts", og barn over 2 år sitter i eget sete med et helt vanlig ett-punkts belte som eneste sikring. Enn ting er hvertfall sikkert: Dette er ikke en optimal løsning med tanke på sikring av barnet. Statistikk viser at av ulykker som fører til skader eller død på mennesker, skjer over 50% av disse under avgang og landing. Dette på tross av at disse fasene totalt utgjør i gjennomsnitt kun 6% av flytiden! Mange av skadene på små barn kunne vært unngått om man hadde sikret barnet bedre. FAA (Federal Aviation Administration), går hardt ut og sier at det tryggeste er at barnet sitter i eget sete, med en godkjent barnesikring. I USA er faktisk bruk av "loop-belts" ikke tillatt som sikring av barnet. De mener det da heller er tryggere at barnet sitter usikret, da tyngden av den voksne vil kunne gjøre større skade ved en eventuell hendelse.


Produktsjef Frank D. Lilleheil hos HTS Besafe sier til NRK han er skeptisk til dagens ordning der småbarn på fanget får utdelt en separat sikkerhetssele som festes til den voksnes setebelte. - Hvis flyet bremser kraftig opp, kan bevegelsesenergien folde den voksnes overkropp over barnet og klemme det sammen.


- Ja det er selvsagt mer trygt å fly enn å kjøre i bil, og det er ikke ofte det skjer en ulykke i luften, men turbulens er noe som skjer ofte og som kommer like overraskende hver gang. Hvor sikkert sitter barnet da?


Reiser du med barn under 2 år, er loop-beltet som nevnes her, det eneste du får utdelt. Slik er reglene i Europa, idag. Så her er det foreldrene selv som sitter med et ansvar. Grunnen til at flyselskapene ikke kan tilby noe mer enn det de allerede har i dag, går rett og slett på kostnader og logistikk. Flyene har rett og slett ikke plass til lagring av ekstra seter.

Bilstol ombord i fly

Det finnes idag to fullgode måter å sikre barnet ditt ombord i fly. Den ene er å ta med deg bilstolen ombord. Den andre er å bruke CARES, som er designet nettoppfor dette formålet.


Det å ta med seg bilstolen kan være et flott alternativ om man uansett har tenkt å benytte en bilstol ved destinasjonen. Da sparer man kostnaden ved å leie dette, samt at man slipper problematikken med at det i utlandet ofte er litt slapp holdning til gode bilstoler. Luftfartstilsynet har skrevet et eget rundskriv om dette, hvor det står litt om hvilke bilstoler man kan bruke. I praksis kan vi av erfaring si at de fleste bilstoler på det norske markedet egner seg for bruk i fly, og innehar de nødvendige godkjenningene. Nederst på denne siden kan du se en video om hvordan man installerer bilstolen i flysetet.


Synes du tanken på å bære bilstolen helt frem til flyet er skremmende, så kan vi opplyse om at vi i BarnOmbord har en bilstolbag (Ultimate Car Seat Travel Bag) som ikke bare egner seg til beskyttelse av stolen ved sending i lasterommet, men den har også bæreseler slik at man kan enkelt kan ha den på ryggen som en sekk.


Vil du heller ha en barnesikring som enkelt får plass i håndbagasjen, anbefaler vi på det sterkeste å leie eller kjøpe en CARES. Dette beltet veier kun 500 gram og kommer i en liten pose som enkelt får plass i håndbagasjon.


Vi har hos oss på Kløfta, like ved Gardermoen, et eget flysete til disposisjon. Om du er usikker på bruken av CARES, eller om din bilstol passer i et standard flysete, ta kontakt med oss. Da kan du avtale et møte for en gratis demonstrasjon/veiledning :-)


BarnOmbord AS

Org.nr: 919 726 725 MVA

Tlf: +47 913 16 597

Email: info@barnombord.no


© Alt innhold på denne siden er kopibeskyttet i henhold til norsk lov om opphavsrett